EFT – kloppuntentechniek

 

EFT is de afkorting van : Emotioneel Freedom Technique.

Omdat het gebruik maakt van het kloppen op meridianen, wordt het ook wel  Meridian Tapping of  Tapping genoemd.

De ontwikkelaar, Gary Graig, ontwikkelde deze methode uit de Thought Field Therapy van Callahan

 

EFT is een zeer eenvoudige en doeltreffende methode om in korte tijd negatief beladen emoties en hierdoor veroorzaakte problemen te verminderen of te elimineren.

Ze  wordt toegepast om angsten, boosheid, verdriet,  trauma’s, fobieën, lichamelijk of psychosomatische klachten als hoofdpijn, migraine, rugpijn en verslavingen te behandelen. Ook tegen allergieën kan het ingezet worden.
Tevens kunnen diep liggende overtuigingen als een gebrekkig gevoel van eigenwaarde, onzekerheid e.d. goed met deze techniek worden behandeld.

 

 

Hoe werkt het?

 

Bij EFT wordt gebruik gemaakt van de kennis van de Chinese geneeskunde

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden energiebanen: meridianen.

 

Negatief beladen emoties en sterke aanhoudende, negatieve gedachten kunnen zorgen voor blokkades in deze energiestromen, waardoor stress wordt veroorzaakt en ziektes en psychische problemen kunnen ontstaan.

Door het kloppen op  specifieke punten in het lichaam, wordt stress ontladen. Deze punten liggen meestal aan het einde van meridianen.

Door  ze beurtelings worden beklopt, wordt het stress-reducerende effect versterkt.

Bij EFT beklop je 9 punten, waarvan de meeste zich in het gezicht bevinden.

 

Behandelwijze:

Van tevoren geef je de emotionele intensiteit van het probleem aan, door een cijfer te geven tussen 0 tot 10. Na een klopronde geef je dit opnieuw..

In de meeste gevallen is het gezakt naar een lager cijfer.

 

EFT bestaat uit een combinatie van verschillende activiteiten: je concentreert je op het probleem waar je aan wilt werken en je zoekt de daarbij behorende fysieke ervaring. 

 

Je zoekt hierbij een zin, die slaat op het probleem. In het eerste deel van de zin is benoem je het probleem, in het tweede deel geef je aan dat je jezelf ondanks dit probleem volledig en zonder voorbehoud respecteert . Deze zin spreek je 5 keer uit terwijl je zachtjes draait op een punt net onder je sleutelbeen.

 

Daarna beklop je de vaste meridiaan punten (acupunctuur punten) in je gezicht, op je sleutelbeen, onder je arm, op je hand en op je hoofd.
Door op deze punten te kloppen terwijl je je tegelijkertijd concentreert op je probleem en het benoemt, deblokkeer je de blokkade………. de energie weer kan stromen.

Op het moment dat de energie goed kan doorstromen, zit je goed in je vel.

 

Na de klopsessies waarin je je probleem benoemde, doe je een tegenovergestelde klopsessie: je geeft aan waar je voor kiest (positief).

 

Soms gaat het oplossen van een probleem heel snel, soms wat langzamer. Dan heb je meer kloprondes of sessies nodig.

 Er is nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor de werking van deze techniek, maar in de praktijk blijkt zij voortreffelijk te werken.

 

Een mogelijke verklaring:

Voorbeeld:

Wanneer je angstig bent voor iets dat komen gaat, reageert je lichaam hetzelfde als wanneer je in een toestand bent waarin de angst werkelijk functioneel is op dat moment:

 

Je lichaam maakt adrenaline aan om je de kracht te geven om te vechten of te vluchten. Je lichaam staat gespannen.

 Is het gevaar voorbij, dan ontlaad je, dan ontspant alles zich weer en je lichaam functioneert weer gewoon.

 

Wanneer een angst niet functioneel is, d.w.z. je bent bang voor iets dat in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren, dan reageert je lichaam hetzelfde.
Het maakt adrenaline aan, je lichaam staat gespannen..

Probleem is: er volgt geen ontlading in de vorm van vluchten of vechten, want er is nog reden toe.

 

Resultaat: je voelt je enorm gespannen en die spanning blijft.

Door het bekloppen van kloppunten in combinatie met de benoemde tekst gericht op de negatieve emotie,  ontlaad je de spanning en kom je innerlijk tot rust.

 

 

Aanvankelijk werd deze methode vooral gebruikt voor het terugdringen en oplossen van negatieve emoties. In de laatste jaren komt men steeds meer tot de ontdekking dat het voor allerlei problemen doeltreffend is, ook voor lichamelijke pijnen, fobieën, verslavingen, depressies, allergieën, bloeddruk, alle problemen die stress veroorzaken..

 

 

Voordelen van deze methode:

In principe is het niet nodig is om alle narigheid van een traumatische ervaring te

herbeleven. De  somatische ervaring, samen met de concentratie op het probleem, zijn meestal voldoende.

Een verder voordeel is ook dat de patiënt na enige instructie deze methode zelf kan toepassen.

 

EFT werkt in veel gevallen snel, soms in enkele minuten. Over het algemeen wordt, na elke klopsessie,  steeds moeilijker om het oorspronkelijke negatieve gevoel terug te halen.